22. 11. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční korejský recept na kimchi – lahodnou kvašenou zeleninu plnou probiotik, které prospívají vašemu trávení. S touto jednoduchou a chutnou recepturou si můžete připravit domácí kimchi plné ochucené zeleniny a koření. Získejte chuť Koreje přímo do vaší kuchyně!
Suroviny
- 1kg zelí napa
- 4 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 1 cibule nakrájená na tenké plátky
- 4 stroužky česneku nasekané
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté chilli papriky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybího masa nebo koření krevet
- 1 lžíce cukru
Postup
- Na začátek si připravte zelí napa. Omyjte ho a nakrájejte na menší kusy.
- V míse smíchejte zelí s solí. Nechte zelí odležet asi 2 hodiny, aby pustilo šťávu.
- Mezitím si připravte zbylé suroviny – cibuli, česnek, rybí omáčku, zázvor, chilli papriku, sójovou omáčku, rybí maso či koření krevet a cukr.
- Smíchejte vše do zelí a důkladně promíchejte a vmasírujte koření do zelí.
- Dejte zelí do nádoby na kvašení a přikryjte hadříkem. Nechte zelí kvasit 3-4 dny při teplotě pokojové.
- Po 3-4 dnech můžete kimchi přesunout do lednice, kde bude moci kvasit ještě několik týdnů. Hotové kimchi můžete jíst jako přílohu k pokrmům nebo přímo samotné.