21. 11. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si domácí kimchi, tradiční kvašenou korejskou zeleninu s chilli. Tento recept vám ukáže, jak snadno připravit pikantní a osvěžující kimchi plné probiotik a zdravých bakterií. Ideální jako příloha k jakémukoli jídlu nebo jako samostatný pokrm. Sledujte náš recept a uvidíte, jak je snadné si vychutnat tradiční asijskou chuť doma.
Suroviny
- 1 hlávka čerstvého zelí
- 1 veľká mrkva
- 1 koreň zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice korenia chilli
- 4 lyžice rybacej omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica cukru
- 4 šálky vody
Postup
- Na začiatok si pripravíme zeleninu. Zelie očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Mrkvu olúpeme a nakrájame na tenké prúžky.
- Zázvor olúpeme a nahrubo nakrájame, cesnak očistíme a nakrájame na plátky.
- V hrnci zohrejeme vodu a pridáme korenie chilli, rybaciu omáčku, sójovú omáčku a cukor.
- Potom pridáme zelie, mrkvu, zázvor a cesnak a necháme variť 5 minút.
- Zmes necháme vychladnúť a potom ju premiestnime do sklenenej nádoby.
- Nádobu prikryjeme a necháme fermentovať pri izbovej teplote 2-3 dni.
- Hotový kimchi presunieme do chladničky a necháme odpočívať minimálne týždeň, aby sa ešte viac prehĺbil jeho chuť.