21. 11. 2024
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte novou variantu tradičního českého pokrmu – kulajdu z červené čočky. Recept je jednoduchý a rychlý, ale přináší neotřelou chuť a bohatou nutriční hodnotu. Dejte šanci této lahodné a zdravé polévce a překvapte své chuťové buňky!
Suroviny
- 200g červené čočky
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 petrželová kořen
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř, kmín, bobkový list
Postup
- Nejprve nastrouháme cibuli, brambory, mrkev a petrželovou kořen a osmahneme na másle.
- Přidáme červenou čočku a zalijeme vodou, přidáme bobkový list, sůl, pepř a kmín.
- Vše vaříme do měkka a poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
- V menším hrnci smícháme smetanu ke šlehání s hladkou moukou a přilijeme do čočkové směsi.
- Povaříme do zhoustnutí a dochutíme podle chuti.
- Servírujeme s čerstvým křupavým chlebem nebo houskou.