19. 11. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Chcete-li si užít jedinečného spojení chutí, vyzkoušejte náš recept na kuře v Rieslingu s houbami! Tento mimořádný recept kombinuje jemné maso s výrazným vínem Riesling a šťavnatými lesními houbami. Ideální volba pro víkendový oběd nebo speciální příležitosti. Krok za krokem vás provedeme přípravou této lahůdky. Klikněte a objevte, jak snadno můžete připravit toto výjimečné jídlo plné chutí!
Suroviny
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg), rozdělené na porce
- 300 g čerstvých hub (např. šampiňony nebo žampiony), nakrájených
- 2 cibule, nakrájené
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 250 ml Rieslingu (nebo jiného suchého bílého vína)
- 250 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 svazek čerstvé petrželky, nasekaný
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Zahřejte olej a máslo v hluboké pánvi na střední teplotě.
- Přidejte nakrájené kuřecí kousky a osmažte ze všech stran dozlatova. Odeberte je z pánve a odložte na stranu.
- Do téže pánve přidejte cibuli a česnek, osmažte do zlatova.
- Přidejte nasekané houby a smažte, dokud neuvolní vodu a nezačnou zlátnout.
- Vraťte kuřecí kousky zpět do pánve, přilijte Riesling a kuřecí vývar. Nechte vše přijít k varu, pak snižte teplotu a dusíte pokryté víkem asi 30 minut.
- Přidejte smetanu, promíchejte a vařte dalších 10 minut, dokud omáčka neprozrační a kuře nebude úplně měkké.
- Okuste a případně přidajte sůl a pepř, nakonec vmíchejte nasekanou petrželku.
- Podávejte s rýží, knedlíky nebo pečivem.