17. 11. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo marocké kuchyně s naším receptem na tradiční Marocký tagine s kuřetem! Tento aromatizovaný a lahodný pokrm, připravovaný v charakteristickém kuželovitém hrnci, kombinuje šťavnaté kousky kuřete s bohatou směsí koření, jako je skořice, šafrán a koriandr. Doplňte jej o sladké sušené švestky a mandlové plátky pro dokonalý gustatorní zážitek. Recept je snadno sledovatelný a vhodný pro každý typ kuchaře, od začátečníků po zkušené. Připravte si pravý marocký tagine doma a přeneste své blízké do exotického světa plného chutí a vůní!
Suroviny
- 500 g kuřecích stehenních řízků bez kosti
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička papriky
- Šťáva z 1 citronu
- 400 g nakrájených rajčat z konzervy
- 250 ml kuřecího vývaru
- 100 g sušených švestek nebo meruněk
- Čerstvá koriandr a petržel na ozdobu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
Postup
- V tagine nebo hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte do zlatova.
- Přidáte kuřecí kousky a opečte je ze všech stran dozlatova.
- Po opečení kuřete přidejte všechny koření (koriandr, kmín, skořici, kurkumu a papriku) a dobře promíchejte, aby se maso obalilo kořením.
- Přidejte rajčata, kuřecí vývar a šťávu z citronu. Zamíchejte a přiveďte k varu.
- Pak snižte teplotu, přiklopte a nechte pomalu dusit asi 30 minut.
- Přidejte sušené švestky nebo meruňky a vařte dalších 10 až 15 minut, dokud není kuře měkké a šťáva se zredukuje na požadovanou konzistenci.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypte čerstvou koriandrou a petrželí.
Podávejte s kuskusem nebo chlebem pro dokonalý marocký zážitek.