17. 11. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objevte autentický recept na tradiční Krkonošské kyselo s houbami, oblíbenou českou polévku, která osloví každého milovníka pikantních a zároveň jemných chutí. Tento detailní návod krok za krokem vás provede celým procesem přípravy od výběru správných surovin až po dokonalé dochucení. Krkonošské kyselo je ideální jídlo pro chladné dny a zaručeně zahřeje nejen tělo, ale i duši. Poznejte kombinaci kyselé chuť kvásku, jemných lesních hub a voňavého kmínu, která dělá z této polévky nezapomenutelný kulinářský zážitek. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a přeneste kus Krkonoš přímo na váš stůl!
Suroviny
- 150 g žitné mouky
- 2 l vody
- 4 stroužky česneku
- 200 g čerstvých hub, například hřiby nebo růžovky
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- Majoránka
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce kysané smetany (nepovinné)
- 2 vajíčka (nepovinné)
Postup
- Do velkého hrnce si dáme vařit vodu.
- Mezitím si v misce připravíme kvásek z žitné mouky a trochy vody (z těch 2 litrů). Tento kvásek necháme chvilku odpočinout.
- Když je voda teplá, ale ještě nevře, vmícháme do ní připravený kvásek a necháme vařit na mírném ohni asi 20 minut.
- Během vaření kvásku očistíme a nakrájíme cibuli a česnek. Huby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi na sádle zpěníme cibuli dozlatova, přidáme houby a osmahneme. Nakonec přidáme i nakrájený česnek a kmín a krátce osmahneme.
- Tuto směs vmícháme do kvásku, který již prošel prvním varom. Přidáme majoránku, sůl a pepř a vaříme dalších 20-30 minut, dokud nejsou houby měkké.
- Pokud chcete, můžete kyselo zahustit rozklepnutými vajíčky, která rozšleháte a vlijete do polévky a necháte ztuhnout ve vývaru.
- Nakonec dochutíme polévku a můžeme přidat lžíci kysané smetany přímo do talíře při podávání.