16. 11. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Zapečená dýňová polévka s masem je lahodná a sýtá varianta tradičního receptu. Dýně dodávají polévce krémovou texturu a lahodnou chuť, zatímco maso přidává na bohatosti a výživnosti. Tento recept je ideální pro chladné podzimní dny, kdy si chcete dopřát teplý a lahodný pokrm. Podívejte se na náš jednoduchý recept a připravte si doma zapečenou dýňovou polévku s masem, která vás zahřeje a potěší vaše chuťové buňky.
Suroviny
- 1 menší dýně hokkaido
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500g hovězího masa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 800ml kuřecího vývaru
- Soď, pepř, muškátový oříšek
- 150g tvrdého sýra
- Čerstvý tymián nebo petržel
- Sůl, pepř
Postup
- Na oleji osmahneme na kostky nakrájené maso, přidáme nasekanou cibuli a česnek a chvíli dusíme.
- Přidáme nakrájenou dýni (bez slupky a semínek), podusíme a zasypeme moukou.
- Podlijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak a vaříme, dokud není dýně měkká.
- Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
- Vše rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou krémovou konzistenci.
- Nakrájíme sýr na kostky a vmícháme do polévky.
- Polévku nalejeme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě, dokud sýr neroztaje a nepozlatí se.
- Před podáváním posypeme nasekaným tymiánem nebo petrželí.