14. 11. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská fermentovaná zelenina plná probiotik, která je známá pro svou osvěžující chuť a zdravotní přínosy. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše si můžete připravit vlastní kimchi doma a dopřát si lahodný pokrm plný vitamínů a minerálů. Podívejte se na náš krok za krokem návod a dejte svému jídelníčku exotickou příchuť!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 1 čerstvá chilli paprička
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce korejské červené papriky Gochugaru
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
Postup
- Čínské zelí nakrájejte na menší kousky a nasoliťte. Nechte odstát asi 2 hodiny.
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemné nudličky. Chill papričku nakrájejte na tenké plátky. Česnek nasekejte na drobné kousky.
- Smíchejte rybí omáčku, Gochugaru, cukr a česnek v míse. Přidejte nakrájenou chilli papričku a promíchejte.
- Propláchněte slanou vodu z nakládaného zelí a vymačkejte ho. Smíchejte zelí s mrkví a omáčkou. Důkladně zamíchejte.
- Přendejte směs do skleněné nádoby a dobře ji zhutněte. Nechte fermentovat při pokojové teplotě 1-2 dny.
- Po fermentaci přendejte kimchi do lednice a nechte alespoň týden odležet. Poté můžete podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu.