13. 11. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční francouzskou cibulovou polévku s křupavou vrstvou sýra? Vyzkoušejte recept na lahodnou Soupe à l’oignon gratinée a okusíte autentickou chuť Francie přímo v pohodlí vaší kuchyně. Sýrová gratinovaná cibulová polévka je jednoduchá na přípravu a určitě si jí zamilujete! Bon appétit!
Suroviny
- 4 cibule
- 50g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepř
- 1 litr hovězího vývaru
- 4 plátky toustového chleba
- 100g strouhaného sýra Gruyère
Postup
- Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké plátky.
- Rozpalte máslo v hrnci a pořádně osmahněte cibuli až zezloutne.
- Přisypte mouku a nechte ji osmahnout spolu s cibulí asi 2 minuty.
- Po chvíli zalijte hovězím vývarem a nechte vařit asi 30 minut.
- Dochuťte cukrem, solí a pepřem podle chuti.
- Odstavte z plamene a předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Na toustovém chlebu rozprostřete strouhaný sýr a nechte zapekat až do zlatavé barvy.
- Podávejte horkou polévku v misce s toustovým chlebem na vrchu.