13. 11. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo korejské kuchyně s naším receptem na bibimbap! Tento tradiční korejský pokrm kombinuje dokonale uvařenou rýži s pestrou směsí čerstvé zeleniny, pikantních omáček a volitelně i kousků masa nebo tofu. Připravte si zdravý a barevný oběd nebo večeři plný výživných ingrediencí. Navíc naše jednoduché kroky a tipy zaručí, že vaše bibimbap bude chutnat přesně jako v nejlepších korejských restauracích. Klikněte a získejte recept na tento exotický pokrm, který osvěží váš jídelníček!
Suroviny
- 2 šálky jasmínové rýže
- 300 g hovězího masa, na tenké plátky
- 200 g čerstvých špenátů
- 1 středně velká mrkev, na julienné proužky
- 1 malá cuketa, na julienné proužky
- 1 malá ředkvička, nakrájená na tenké plátky
- 100 g naklíčeného fazolí mungo
- 1 vejce na osobu (podle počtu strávníků)
- Sójová omáčka, sezamový olej, sůl, černý pepř
- Gochujang (korejská chilli pasta)
- Sezamová semínka na posypání
Postup
- Vařte rýži podle návodu na obalu.
- Hovězí maso ochuťte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, solí a pepřem a nechte marinovat alespoň 20 minut.
- Připravte zeleninu – špenát blanšírujte v osolené vodě, následně vychlaďte a odstraňte přebytečnou vodu. Mrkev a cuketu osmahněte na sezamovém oleji do zlatova. Ředkvičky můžete použít syrové nebo lehce nakládané v octu a cukru.
- Na pánvi rychle opečte marínované maso dozlatova.
- Na jiné pánvi usmažte vejce jako slunce.
- Složte bibimbap – na dno misky dejte rýži, přidejte připravenou zeleninu a maso kolem rýže a na střed umístěte vejce.
- Na vrch přidejte lžíci gochujangu a posypte sezamovými semínky.
- Nechte každého, aby si sám promíchal svůj bibimbap před jídlem.