11. 11. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Bramborový gratin dauphinois sýrový je lahodná francouzská pochoutka z capučínských brambor, které jsou nakrájené na tenké plátky a posypané směsí smetany, strouhaného sýra a česneku. Tento bohatý a sytý pokrm je skvělou volbou pro každou příležitost. Vyzkoušejte recept na bramborový gratin dauphinois sýrový a uvidíte, že si ho zamilujete!
Suroviny
- 1 kg brambor
- 2 stroužky česneku
- 200 g strouhaného sýra (např. Gruyère)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Česnek oloupejte a rozetřete na ploché straně vařečkem.
- Ve vhodné míse smíchejte smetanu, mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek.
- Na dno zapékací misky vyskládejte vrstvu brambor, posypte částí strouhaného sýra a česnekem.
- Pokračujte střídáním vrstev brambor, sýra a česneku, dokud nepoužijete všechny suroviny.
- Zalijte směsí smetany a mléka tak, aby brambory byly pokryté.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 50-60 minut, nebo dokud brambory nezměknou a povrch gratinu nebude zlatě hnědý.
- Po vytáhnutí z trouby nechte chvíli odpočinout a pak podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.