11. 11. 2024
Autor: Eliška Krejčová
Gratinované brambory s česnekem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo gratinovaných brambor s česnekem – nepřekonatelná kombinace křupavé kůrky a jemného středu plného chutí! Perfektní jako hlavní chod nebo jako bohatá příloha ke grilovaným pokrmům. Přečtěte si náš snadný recept a zahalte své hosty do aroma česneku a gratinované dokonalosti. Ideální pro rodinné večeře či slavnostní příležitosti!

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g tvrdého sýra (např. Gouda nebo Emmentál)
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Muškátový oříšek (volitelně)
  • Pár lístků čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu (volitelně)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, ideálně použijte mandolínu pro rovnoměrnou tloušťku.
  3. Česnek oloupejte a jemně nastrouhejte nebo rozmačkejte.
  4. V míse smíchejte smetanu s česnekem, přidejte sůl, pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Můžete přidat i nasekané bylinky, pokud používáte.
  5. Vymažte pekáč máslem a začněte vrstvit plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete a přelijte trochou smetanové směsi.
  6. Pokračujte vrstvením, dokud nevyužijete všechny brambory a smetanovou směs.
  7. Na vrch nastrouhejte sýr.
  8. Pokryjte pekáč alobalem a dejte do trouby. Pečte přikryté asi 40 minut, poté alobal sundejte a pečte dalších 20 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké a vrch krásně zlatavý.
  9. Před podáváním nechte gratinované brambory cca 10 minut odpočinout.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *