5. 11. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objevte recept na lahodné veganské burgery z černých fazol, které si zamilujete i bez masa! Tyto burgery jsou plné chutí, výživy a jsou snadné na přípravu. Dokonalá volba pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu klasických burgerů. Připravte si doma šťavnaté burgery z černých fazol s naší jednoduchou recepturou a užijte si veganskou hostinu plnou proteinů a vlákniny. Ideální pro večeři, oběd či jako party snack!
Suroviny
- 1 plechovka černých fazolí (asi 400 g), opláchnuté a vypuštěné
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaného
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky chilli prášku (nebo podle chuti)
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku strouhanky (může být i bezlepková)
- 1 velké vejce (pro veganskou verzi použij 1 lžíci mletého lněného semínka smíchaného s 3 lžícemi vody)
- 2–3 lžíce olivového oleje pro smažení
Postup
- V míse rozmačkej černé fazole vařečkou nebo v ruce, necháme část fazolí v celku pro texturu.
- Přidej cibuli, česnek, koriandr, kmín, chilli prášek a sůl, a dobře promíchej.
- Přimíchej strouhanku a liné semínko smíchané s vodou (nebo vejce, pokud děláš neveganskou verzi). Směs by měla být dost kompaktní na to, aby držela pohromadě, ale ne suchá. Případně přidáš trochu vody nebo strouhanky, pokud je třeba.
- Natvaruj směs do 4 placků.
- Na pánvi zahřej olivový olej a smaž burgery na mírném ohni po dobu cca 4–5 minut z každé strany nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Podávej s celozrnnými hamburgrťákami a oblohou dle tvého výběru.