5. 11. 2024
Autor: Roman Žák
Hovězí Bourguignon s karotkami a cibulí
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí Bourguignon s karotkami a cibulí je klasické francouzské jídlo plné chutí a vůní. Tento recept kombinuje jemně uzené hovězí maso s lahodnými karotkami a cibulí, které se pomalu dusí v červeném víně a domácím vývarem. Vyzkoušejte tento lahodný pokrm a okouzlete své chuťové buňky!

Suroviny

  • 600 g hovězího masa (ideálně hovězího hýčkovaného)
  • 2 středně velké cibule
  • 4 středně velké mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce oleje
  • 200 ml červeného vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř, tymián, majoránka

Postup

  1. Na kousky nakrájené hovězí maso osolíme, opepříme a v horkém oleji krátce osmažíme dozlatova. Poté maso vyndáme z hrnce a odložíme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Česnek prolisujeme.
  3. V hrnci osmahneme cibuli do sklovata, přidáme česnek a mrkev a opékáme zhruba 5 minut.
  4. Přidáme hovězí maso zpět do hrnce a zalijeme červeným vínem. Přidáme bobkový list a necháme víno trochu vyvařit.
  5. Do hrnce přidáme rajčatový protlak, hovězí vývar, tymián a majoránku. Zakryjeme poklicí a dusíme asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
  6. V misce smícháme hladkou mouku s trochou studené vody a přilijeme do hrnce. Promícháme a necháme provařit 10 minut, aby se omáčka zahustila.
  7. Případně dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat s vařenými brambory nebo těstovinami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *