3. 11. 2024
Autor: Eliška Krejčová
Kuře na vínu Coq au Vin
zdroj: Recepty 24/7

Objavte klasiku francouzské kuchyně s naším receptem na Coq au Vin – tradiční kuřecí pokrm pomalu dušený ve výběru aromatického vína. Tento bohatý a chutný recept je dokonalou volbou pro elegantní večeři nebo pohodový víkendový oběd. Díky podrobnému návodu, seznamu ingrediencí a tipům na přípravu získáte výsledky jako z francouzské bistro kuchyně. Připravte své chuťové buňky na nezapomenutelný gastronomický zážitek s kuřetem, které je perfektně uvařené, jemné a plné chutí meruňkového džemu, lahodných hříbků a aromatického vinného základu.

Suroviny

  • 1 celé kuře, nakrájené na porce
  • 200 g pancetty nebo slaniny, pokrájené na kostičky
  • 500 ml červeného vína, ideálně Burgundského nebo Pinot Noir
  • 200 g čerstvých šampiónů, pokrájených na plátky
  • 10 malých stříbrných cibulek, oloupaných
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Několik snítek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Kousek másla
  • Olivový olej

Postup

  1. V hluboké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte trochu oleje a restujte pancettu nebo slaninu, dokud není křupavá. Vyjměte a odložte stranou.
  2. Do stejné pánve přidejte kuřecí kousky (osolené a opepřené) a opečte je ze všech stran dozlatova. Také je vyjměte a odložte stranou.
  3. V případě potřeby přidejte trochu oleje a na středním ohni osmažte cibuli, mrkev a celer, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte česnek a orestujte dalších pár minut.
  4. Zasypejte zeleninu moukou a míchejte, dokud nevznikne jíška. Přilijte víno, zvyšte teplotu a nechte alkohol vyvařit.
  5. Vraťte do pánve kuře a pancettu, přidejte šampióny, stříbrné cibulky, tymián, bobkové listy a rajčatový protlak. Přilijte kuřecí vývar, tak aby byly všechny ingredience pokryté tekutinou.
  6. Nechejte pomalu dusit pod pokličkou na mírném ohni nebo ve vyhřáté troubě na 175°C asi 90 minut, dokud není kuře měkké.
  7. Před podáváním pokrm doladěte solí a pepřem a případně dozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte s brambory, rýží nebo pečivem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *