30. 10. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Připravte si chutné a zdravé květákové střapáčky s domácí rajčatovou omáčkou! Tento jednoduchý recept je ideální pro každého, kdo chce ochutnat něco nového a zároveň dodržovat zdravý jídelníček. Květákové střapáčky jsou lehké, nadýchané a plné chuti, zatímco rajčatová omáčka dodává pokrmu bohatost a lehkou kyselost. Vyzkoušejte náš recept krok za krokem a připravte si perfektní oběd nebo večeři, která potěší celou rodinu. Klikněte a objevte, jak na to!
Suroviny
- 1 středně velký květák
- 2 šálky hladké mouky
- 2 vejce
- Sojová omáčka
- Čerstvý koriandr
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej pro smažení
- Pro rajčatovou omáčku:
- 1 cibule, nakrájená na malé kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g konzervovaných rajčat v kusech
- 1 lžička cukru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvě nakrájená bazalka
Postup
- Rozdělte květák na malé růžičky a vařte ve slané vodě do měkka, asi 5-7 minut. Následně květák scedíte a necháte vychladnout.
- V míse smíchejte mouku, vejce, trochu sojové omáčky a koriandru. Dochutíte solí a pepřem.
- Přidejte připravený květák do těsta a promíchejte, aby byl rovnoměrně pokrytý.
- Ve velké pánvi rozehřejte dostatek oleje. Pomocí lžíce kladete směs do horkého oleje a smažte dozlatova z obou stran.
- Pro přípravu rajčatové omáčky, na pánvi na mírném ohni osmažte cibuli a česnek do zlatova.
- Přidejte konzervovaná rajčata, cukr a osolte a opepřete podle chuti. Vařte na mírném ohni asi 20 minut. Nakonec přidejte bazalku.
- Hotové květákové střapáčky servírujte s teplou rajčatovou omáčkou.