30. 10. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Beef bourguignon s červeným vínem je klasický francouzský recept, ve kterém se dusí hovězí maso s červeným vínem, zeleninou a bylinkami. Výsledkem je bohatá a lahodná omáčka, která se skvěle hodí k příloze jako jsou třeba brambory nebo rýže. Naučte se, jak krok za krokem připravit tento lahodný pokrm a překvapte své blízké výjimečnou chuťovou lahůdkou.
Suroviny
- 1 kg hovězího masa na guláš
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- soľ, mletý černý pepeř
Postup
- Na pánvi osmažte nakrájenou slaninu a přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidejte nakrájené maso a opečte ho ze všech stran.
- Přidejte nakrájené mrkve, promíchejte s hladkou moukou a zalijte vínem a vývarem.
- Přidejte rajčatový protlak a dochuťte tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem.
- Vše promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte do trouby péct při 180 °C asi 2 hodiny.
- Servírujte s vařenými brambory nebo těstovinami.