26. 10. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objevte klasiku francouzské kuchyně s moderním twistem! Recept na Quiche Lorraine s míchanou zeleninou vám nabízí perfektní kombinaci křehkého těsta, bohaté směsi slaniny a krémového vaječného zálivu, doplněné o svěžest sezónní zeleniny. Ideální volba pro brunch, lehký oběd nebo večeři. Naučte se, jak připravit toto lahodné a vizuálně atraktivní jídlo, které oslní každého hosta. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a získejte tipy na variace či nápady na servírování. Krok za krokem vás provedeme celým procesem, takže váš quiche bude vždy dokonale nadýchaný a plný chuti.
Suroviny
- 250 g listového těsta
- 200 g slaniny, nakrájená na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 3 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného sýra (např. Gruyère)
- 300 g směsi zeleniny (mrkev, cuketa, paprika), nakrájené
- Sůl a pepř podle chuti
- Několik lístků čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vyklopte těsto do koláčové formy, idealně s odnímatelným dnem, pro lepší manipulaci. Přitlačte těsto na dno a okraje formy, případně odstraňte přebytečné okraje.
- Na velké pánvi osmahněte slaninu dozlatova. Přidejte cibuli a smažte, dokud nebude sklovitá. Nakonec přidejte nakrájenou zeleninu a smažte ještě několik minut, dokud nebude zelenina mírně měkká. Ochutnejte a okořeňte solí a pepřem.
- Směs zeleniny s slaninou a cibulí rozložte rovnoměrně na připravené těsto.
- Ve velké míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a tymián. Důkladně promíchejte, ochutnejte a případně dokořeňte. Směs nalijte na zeleninu ve formě.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud náplň neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.
- Quiche nechte chvíli vychladnout před podáváním. Podávejte teplé nebo vlažné.