26. 10. 2024
Autor: Stanislav Urban
Kuře pečené na másle
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo křehkého a šťavnatého kuřete pečeného na másle s naším jednoduchým receptem. Tato tradiční česká specialita kombinuje delikátní chuť másla s aromatickými bylinkami pro dokonale upečené kuře s zlatavou kůrkou. Ideální volba pro nedělní oběd nebo slavnostní večeři. Zapojte se do přípravy tohoto lahodného jídla, které zahřeje srdce každé rodiny! Klikněte a získejte recept krok za krokem.

Suroviny

  • 1 celé kuře (asi 1,5 kg)
  • 100 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • Fresh herbs (like thyme or rosemary, optional)

Postup

  1. Pečicí troubu předehřejte na 190°C.
  2. Kuře omyjte pod teplou vodou a osušte papírovým ručníkem.
  3. V míse smíchejte máslo, rozdrcený česnek, papriku, sůl a pepř do hladka.
  4. Rozetřete směs másla rovnoměrně po celém kuřeti, jak zvenku, tak i zevnitř. Pokud používáte bylinky, několik větviček umístěte do dutiny kuřete.
  5. Cibuli nakrájejte na velké kousky a vložte do břišní dutiny kuřete.
  6. Kuře položte do pekáče prsíčky nahoru. Během pečení kuře občas potírejte vytékajícími šťávami.
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud teploměr vložený do nejtlustší části stehna neukáže 75°C.
  8. Hotové kuře vyjměte z trouby a nechejte nejméně 10 minut odpočinout před podáváním.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *