24. 10. 2024
Autor: Michal Němeček
Korejské kimchi z čínského zelí
zdroj: Recepty 24/7

Objevte chutě Koreje s naším receptem na tradiční korejské kimchi z čínského zelí! Tento fermentovaný pokrm je skvělým zdrojem probiotik a dodává každému jídlu pikantní a osvěžující nádech. Naučte se, jak snadno připravit kimchi doma, s kompletním krok-za-krokem návodem a tipy na různé variace. Ideální jako příloha, v salátech nebo jako základ vašich oblíbených korejských jídel.

Suroviny

  • 1 kg čínského zelí
  • 4 lžíce hrubé soli
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml vody
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 malé zázvorové koření, nasekané
  • 2 lžíce korejského chilli prášku (gochugaru)
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na kousky
  • 1 malá ředkvička daikon, nakrájená do tenkých plátků
  • 1 jablko, nastrouhané

Postup

  1. Zelí omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Z každé čtvrtky vyjměte zpevňující základní ‚stopeček‘ a pak zelí nakrájejte na proužky.
  2. Zelí posypte solí, přidejte cukr a vodu. Nechte ho asi 1-2 hodiny odpočívat, přičemž ho každých 30 minut promíchejte a mírně zamáčkněte, aby se uvolnila voda a zelí změklo.
  3. Mezitím připravte ostatní suroviny. Česnek, zázvor, chilli prášek, nastrouhané jablko, nakrájenou jarní cibulku a ředkvičku smíchejte do pasty.
  4. Vodu ze zelí pečlivě vymačkejte a přidejte k připravené pastě. Vše důkladně promíchejte a přesvědčte se, že zelí je rovnoměrně pokryto pastou.
  5. Pomocí rukavic zelí pečlivě vmáčkněte do čisté skleněné nebo keramické nádoby. Zelí by mělo být v nádobě pevně uspořádáno a mělo by být ponořené v marinádě.
  6. Nádobu zakryjte čistou látkou a nechte kimchi fermentovat na pokojové teplotě asi 1-2 dny. Poté nádobu přesuňte do chladničky, kde kimchi dále dozrává a vyvíjí své chutě. Je nejlepší po několika týdnech.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *