22. 10. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objavte exotiku Indonésie s naším receptem na satay – pikantní, grilované špízy plné chutě, podávané s bohatou a krémovou arašídovou omáčkou. Tento osvědčený recept vám přinese kousek asijské kuchyně přímo na talíř! Chuťově vyvážené, jednoduché a rychle připravitelné jídlo je ideální pro večeře s rodinou nebo přátele. Získejte postup, tipy a triky pro dokonalé satay špízy, které obohatí vaše grilovací párty. Navštivte nás a uvařte si s námi indonéské satay!
Suroviny
- 500g kuřecích prsou
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce oleje
- Špetka soli a pepře
- Dřevěné špejle nebo bambusové tyčinky na grilování
Pro arašídovou omáčku
- 1/2 šálku arašídové pasty
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 šálku kokosového mléka
- 1/2 čajové lžičky mletého červeného chilli (nepovinné)
- Voda podle potřeby pro zředění omáčky
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenké proužky a navlékněte na připravené špejle.
- V misce smíchejte nalámaný česnek, koriandr, kurkumu, zázvor, sojovou omáčku, olej, sůl a pepř. Vzniklou marinádu rovnoměrně rozetřete na kuřecí proužky.
- Nechejte maso marinovat v lednici alespoň 30 minut, ideálně déle.
- Grilujte maso na středně vysokém ohni, dokud není plně uvařené a má zlatavý povrch, obvykle 2-3 minuty na každé straně.
- Pro arašídovou omáčku smíchejte všech ingredience (arašídová pasta, hnědý cukr, sojová omáčka, citronová šťáva, kokosové mléko, chilli) v kastrolu a zahřívejte na mírném ohni. Přidávejte vodu podle potřeby, dokud nedosáhne požadované konzistence.
- Podávejte grilované satay s teplou arašídovou omáčkou.