20. 10. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s karotkou je bohaté a lahodné francouzské jídlo, které zahřeje vaše chuťové buňky. Kombinace hovězího masa, červeného vína a aromatických bylinek vytváří neopakovatelnou chuťovou symfonii. Přidejte do receptu ještě kořeněné karotky a vychutnejte si skvělou večeři plnou chutí a vůní. S naším receptem na Hovězí Bourguignon s karotkou oslníte nejen své chuťové pohárky, ale i své hosty. Zkuste ho již dnes a poznáte, proč je toto jídlo tak oblíbené!
Suroviny
- 600g hovězího masa (nasekaného na kostky)
- 4 středně velké mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
- 1 cibule (nakrájená na drobné kousky)
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 200g slaniny (nakrájené na kostky)
- 400ml hovězího vývaru
- 200ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej
Postup
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm kostky hovězího masa, dokud získají zlatavou barvu. Poté masa vyndáme z pánve a odložíme stranou.
- Do stejné pánve přidáme nakrájenou cibuli, česnek a slaninu a osmahneme je dozlatova.
- Přidáme nakrájené mrkve a necháme je chvíli restovat.
- Po chvíli vmícháme hladkou mouku a necháme ji zhnědnout.
- Postupně přilijeme hovězí vývar, červené víno, rajčatový protlak a přidáme koření (tymián, majoránka, sůl, pepř).
- Do omáčky vložíme osmažené kousky masa a necháme vařit na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Po uvaření můžeme hovězí bourguignon podávat s vařeným bramborem nebo třeba s těstovinami.