16. 10. 2024
Autor: Martin Roubec
zdroj: Recepty 24/7
Omáčka z rajčat a cizrnky přináší skvělou kombinaci chutí a je ideální volbou pro každého, kdo si chce pochutnat na zdravém a rychlém jídle. V tomto receptu objevíte, jak snadné je připravit si domácí omáčku plnou bílkovin a vitamínů. Skvěle se hodí k těstovinám, jako základ pro zapečená jídla nebo jen tak k dobrému chlebu. Vyzkoušejte naši rychlou a jednoduchou verzi omáčky, která obohatí váš jídelníček o burst chuti a nutriční hodnoty!
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 400 g konzervovaných rajčat v kusech
- 240 g cizrnky, propláchnuté a sceděné
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1/2 šálku čerstvé bazalky, nakrájené (pro posyp)
Postup
- Na středně silném ohni rozehřejte olivový olej v hluboké pánvi. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidejte konzervovaná rajčata, cizrnku, oregano, bazalku, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte omáčku jemně bublat na mírném ohni 20 minut, občas promíchejte. Omáčka by se měla zhoustnout a chutě se spojí.
- Odstraňte z ohně a přidejte čerstvou nakrájenou bazalku. Dobře promíchejte.
- Omáčku podávejte s vaším oblíbeným těstovinami nebo jako základ pro pizza recepty.