16. 10. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku francouzské kuchyně s naším receptem na Coq au Vin – kuře vařené v červeném víně. Tento tradiční pokrm kombinuje bohaté arómy vina s měkkým kuřetem, slaninou, cibulkami a houbami, což vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek. Ideální volba pro víkendovou večeři nebo speciální příležitosti. Užijte si autentickou francouzskou večeři ve svém domově s naším snadno sledovatelným postupem.
Suroviny
- 1 celé kuře, nakrájené na porce
- 150 gramů pancetty nebo anglické slaniny, nakrájené na kostičky
- 250 gramů čerstvých šampiňonů, nakrájených na čtvrtiny
- 20 malých středně cibulí šalotek, oloupaných
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 750 ml červeného vína (např. Burgundsko)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 bobkový list
- Několik snítek tymiánu
- Petržel pro ozdobu
Postup
- V hluboké pánvi na středním ohni rozpusťte 1 lžíci másla a přidejte pancettu. Smažte dozlatova a poté pancettu vyjměte a odložte.
- Do stejné pánve přidejte kuřecí kousky, osolte a opepřete je. Opečte je ze všech stran dozlatova, pak je vyjměte a dejte stranou.
- V téže pánvi přidejte zbylé máslo a cibule šalotku. Smažte asi 5 minut, dokud nezměknou, ale nepřipálí se. Přidejte česnek a smažte další 2 minuty.
- Pospite moukou a vařte, kým se nezbavíte syrového vzhledu mouky. Poté vmíchejte rajčatový protlak.
- Vraťte kuře a pancettu do pánve, přilijte červené víno a přidejte bylinky (bobkový list a tymián).
- Přiveďte k varu a pak teplotu snižte, tak aby směs jemně probublávala pod pokličkou po dobu 45 minut až jednu hodinu.
- Mezitím na jiné pánvi rychle opečte šampiňony na troše másla, dokud nejsou zlatavé, a pak je přidejte do pánve s kuřetem.
- Pokračujte v vaření ještě aspoň 10 minut. Kuře by mělo být měkké a omáčka hustá a plná chuti.
- Před podáváním posypte petrželí a podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem.