15. 10. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku české kuchyně s naším receptem na pečenou kachnu s jablky a kmínem. Tento tradiční pokrm oslavující kombinaci křupavé kachní kůže, šťavnatého masa a sladce pikantní náplně z jablek a aromatického kmínu dodá vaší večeři sofistikovaný půvab. Ideální volba pro sváteční stolování nebo jako lahodný víkendový oběd. Uvařte si s námi pokrm, který potěší každého gurmána!
Suroviny
- 1 celá kachna (asi 2-3 kg)
- 4 jablka, střední velikosti
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného másla
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Kachnu důkladně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenku ji osolte, opepřete a posypte kmínem.
- Jablka oloupejte, vykrojte jim jádřince a nakrájejte na čtvrtky.
- Kachnu naplňte připravenými jablky.
- Kachnu zvenku potřete olivovým olejem nebo máslem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 2 hodiny, nebo dokud není kůže křupavá a maso uvnitř kachny dosáhne teploty 75°C.
- Během pečení kachnu občas polévejte vypečenou šťávou, aby byla kůže krásně křupavá a maso šťavnaté.
- Hotovou kachnu nechte před krájením odpočinout asi 10 minut.