13. 10. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo vietnamské kuchyně s naším receptem na autentické vietnamské jarní závitky, které jsou plné čerstvé zeleniny, bylinek a volitelně i krevet či tofu. Jednoduché, zdravé a neskutečně chutné! Navíc vás naučíme připravit tradiční vietnamskou omáčku, která dodá vašim závitkům ten pravý šmrnc. Ideální pro letní večery nebo jako osvěžující předkrm pro každou příležitost. Krok-za-krokem průvodce, tipy pro dokonalé závitky a variace ingrediencí naleznete na našich stránkách. Ponořte se do exotických chutí s tímto jedinečným receptem!
Suroviny
- 12 ks rýžových papírů
- 200 g vařených krevet (můžete použít také kuřecí maso nebo tofu)
- 100 g rýžových nudlí
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 hrst čerstvé máty
- 1 hrst čerstvé bazalky (ideálně vietnamské, ale může být i obyčejná)
- 1 malá hlávka salátu, nakrájená na tenké proužky
- 1 okurka, nakrájená na tenké proužky
- 3 jarní cibulky, nakrájené na tenké proužky
- 1 moruše, nakrájená na tenké proužky (volitelně)
- Omáčka na ponírání (například Hoisin omáčka, rybí omáčka nebo jiná asijská omáčka)
Postup
- Začněte přípravou náplně. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu, slijte a nechte vychladnout. Krevety popřípadě předvařte a nakrájejte na menší kousky. Připravte si zeleninu a bylinky, nakrájejte na proužky nebo kousky podle potřeby.
- Naplněte hluboký talíř nebo mělkou misku teplou vodou. Po jednom namáčejte rýžové papíry asi na 20-30 sekund, dokud nezměknou. Rozložte změklý rýžový papír na čistý suchý povrch.
- Na dolní třetinu rýžového papíru rozprostřete kousek salátu, na něj umístěte proužek krevet, rýžových nudlí, okurky, moruše, jarní cibulky a bylinky.
- Papír opatrně zahnuťe přes náplň a pevně zabalte. Poté přehněte obě strany k sobě a pokračujte v rolování, dokud nezískáte kompletní závitek. Postup opakujte, dokud nemáte připravený požadovaný počet závitků.
- Podávejte jarní závitky s vybranou omáčkou pro namáčení. Omáčku můžete připravit smícháním Hoisin omáčky s troškou vody a nasekanými arašídy, nebo použít jakoukoliv jinou typickou vietnamskou omáčku podle Vašeho výběru.