11. 10. 2024
Autor: Jakub Hrdina
Vegetariánská lasagne se zeleninou
zdroj: Recepty 24/7

Naš recept na vegetariánskou lasagne se zeleninou je dokonalým řešením pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu klasického jídla. Tato lasagne je plná čerstvé zeleniny jako rajčata, cukety a špenát, propojené s bohatou vrstvou bešamelové omáčky a sýrem. Ideální pro vegetariány i milovníky zeleniny. Užijte si lahodné vrstvy plné chuti a vitamínů!

Suroviny

  • 12 listů lasagní (předvařených nebo vhodných pro přímé pečení)
  • 1 velká cuketa
  • 1 velký lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 brokolice
  • 2 mrkve
  • 250 g čerstvých šampiónů
  • 1 balení ricotty (250g)
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 500 ml pasírovaných rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžíc olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky

Postup

  • Začněte přípravou zeleniny: Cuketu, lilek, papriky, mrkev a šampióny pokrájejte na menší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.
  • Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a nejdříve na něm zpěňte česnek, poté postupně přidejte zeleninu, začněte mrkví, paprikami, cuketou, lilkem a nakonec přidejte brokolici rozdělenou na růžičky a šampióny nakrájené na plátky. Osolte, opepřete a nechte dusit asi 10 minut.
  • Mezitím v malé misce smíchejte ricottu s polovinou parmezánu, oreganem a bazalkou.
  • V pekáči začněte skládat lasagne vrstvami. První vrstva budou listy lasagní, poté vrstva zeleniny, vrstva ricottové směsi a trochu pasírovaných rajčat. Pokračujte stejně až do vyčerpání materiálu, zakončete vrstvou lasagní a zbylým parmezánem.
  • Předehřejte troubu na 180°C a lasagne pečte přikryté alobalem asi 20 minut, poté alobal sundejte a dopečte dozlatova dalších 10 minut.
  • Než podáváte, nechte lasagne asi 10 minut odpočinout mimo troubu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *