11. 10. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Naš recept na vegetariánskou lasagne se zeleninou je dokonalým řešením pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu klasického jídla. Tato lasagne je plná čerstvé zeleniny jako rajčata, cukety a špenát, propojené s bohatou vrstvou bešamelové omáčky a sýrem. Ideální pro vegetariány i milovníky zeleniny. Užijte si lahodné vrstvy plné chuti a vitamínů!
Suroviny
- 12 listů lasagní (předvařených nebo vhodných pro přímé pečení)
- 1 velká cuketa
- 1 velký lilek
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 brokolice
- 2 mrkve
- 250 g čerstvých šampiónů
- 1 balení ricotty (250g)
- 100 g strouhaného parmezánu
- 500 ml pasírovaných rajčat
- 3 stroužky česneku
- 5 lžíc olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
Postup
- Začněte přípravou zeleniny: Cuketu, lilek, papriky, mrkev a šampióny pokrájejte na menší kousky. Česnek nasekejte nadrobno.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a nejdříve na něm zpěňte česnek, poté postupně přidejte zeleninu, začněte mrkví, paprikami, cuketou, lilkem a nakonec přidejte brokolici rozdělenou na růžičky a šampióny nakrájené na plátky. Osolte, opepřete a nechte dusit asi 10 minut.
- Mezitím v malé misce smíchejte ricottu s polovinou parmezánu, oreganem a bazalkou.
- V pekáči začněte skládat lasagne vrstvami. První vrstva budou listy lasagní, poté vrstva zeleniny, vrstva ricottové směsi a trochu pasírovaných rajčat. Pokračujte stejně až do vyčerpání materiálu, zakončete vrstvou lasagní a zbylým parmezánem.
- Předehřejte troubu na 180°C a lasagne pečte přikryté alobalem asi 20 minut, poté alobal sundejte a dopečte dozlatova dalších 10 minut.
- Než podáváte, nechte lasagne asi 10 minut odpočinout mimo troubu.