7. 10. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný zeleninový pilav s berberisem, který okouzlí svou exotickou chutí a bohatstvím barev. Tento jednoduchý a zdravý recept je skvělou volbou pro vegetariány i milovníky orientální kuchyně. Vychutnejte si kombinaci rýže, zeleniny a sladkých bobulí berberisu ve spojení s aromatickými kořeněnými dochucovadly. Bon appétit!
Suroviny:
- 1 šálek basmati rýže
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 cuketa, nakrájená na kostky
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 1 šálek berberisových bobulí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého skořice
- Soľ a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nebudou sklovité.
- Přidejte rýži a restujte ji asi 2 minuty.
- Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kmín, kurkumu a skořici a promíchejte.
- Přidejte nakrájenou mrkev, cuketu a papriku. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud rýže nezpůsobí vodu.
- Přidejte berberisové bobule a promíchejte do rýže. Vařte ještě asi 5 minut, dokud není rýže uvařená a zelenina měkká.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.