6. 10. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objevte lahodný recept na Ratatouille niçoise, tradiční francouzské jídlo z Provence plné čerstvé zeleniny. Recept obsahuje krok za krokem návod, jak připravit toto zdravé a barevné jídlo, které je ideální jako hlavní chod nebo jako příloha k masu. Užijte si kombinaci baklažánů, cuket, paprik a rajčat, ochucených bylinkami jako je tymián a rozmarýn, které dodají vašemu jídlu dokonalou chuť. Ideální pro vegetariány, milovníky zeleniny, nebo kohokoliv, kdo hledá chutný a nutričně bohatý pokrm. Připravte si Ratatouille niçoise a přeneste kus jižní Francie do vaší kuchyně!
Suroviny
- 1 malá cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 1 malý lilek, nakrájený na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na tenké plátky
- 2 střední rajčata, nakrájená na tenké plátky
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Několik lístků čerstvé bazalky nebo tymiánu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V malém hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej a restujte cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité a voňavé.
- Na dno zapékací misky rozetřete restovanou cibuli a česnek.
- Vrstvěte zeleninu střídavě (cuketa, lilek, paprika, rajčata) ve svislé pozici nad cibulí a česnekem. Snažte se, aby zelenina těsně přiléhala jedna k druhé.
- Mezi zeleninu vmísťte lístky bazalky nebo tymiánu.
- Ochutěte solí a pepřem a pokapejte vrchol trochou olivového oleje.
- Zakryjte zapékací misku alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.
- Po uplynutí této doby odstraňte alobal a zapékejte dalších 15-20 minut nebo dokud zelenina není měkká a lehce zlatá.
- Servírujte teplé nebo pokojové teploty, ozdobené dalšími lístky čerstvých bylinek.