6. 10. 2024
Autor: Eliška Krejčová
Ratatouille niçoise
zdroj: Recepty 24/7

Objevte lahodný recept na Ratatouille niçoise, tradiční francouzské jídlo z Provence plné čerstvé zeleniny. Recept obsahuje krok za krokem návod, jak připravit toto zdravé a barevné jídlo, které je ideální jako hlavní chod nebo jako příloha k masu. Užijte si kombinaci baklažánů, cuket, paprik a rajčat, ochucených bylinkami jako je tymián a rozmarýn, které dodají vašemu jídlu dokonalou chuť. Ideální pro vegetariány, milovníky zeleniny, nebo kohokoliv, kdo hledá chutný a nutričně bohatý pokrm. Připravte si Ratatouille niçoise a přeneste kus jižní Francie do vaší kuchyně!

Suroviny

  • 1 malá cuketa, nakrájená na tenké plátky
  • 1 malý lilek, nakrájený na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 1 žlutá paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 2 střední rajčata, nakrájená na tenké plátky
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Několik lístků čerstvé bazalky nebo tymiánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • V malém hrnci na mírném ohni rozehřejte olivový olej a restujte cibuli a česnek, dokud nejsou sklovité a voňavé.
  • Na dno zapékací misky rozetřete restovanou cibuli a česnek.
  • Vrstvěte zeleninu střídavě (cuketa, lilek, paprika, rajčata) ve svislé pozici nad cibulí a česnekem. Snažte se, aby zelenina těsně přiléhala jedna k druhé.
  • Mezi zeleninu vmísťte lístky bazalky nebo tymiánu.
  • Ochutěte solí a pepřem a pokapejte vrchol trochou olivového oleje.
  • Zakryjte zapékací misku alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut.
  • Po uplynutí této doby odstraňte alobal a zapékejte dalších 15-20 minut nebo dokud zelenina není měkká a lehce zlatá.
  • Servírujte teplé nebo pokojové teploty, ozdobené dalšími lístky čerstvých bylinek.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *