30. 9. 2024
Autor: Jakub Hrdina
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo italské kuchyně s twistem: Veganské lasagne s čerstvými bylinkami! Tento lákavý recept přináší neodolatelnou kombinaci svěžích bylinek, bohaté rostlinné omáčky a lahodných veganských sýrů. Vhodné pro vegany i milovníky zdravé kuchyně. Připravte si doma toto výživné jídlo, které potěší každého gurmána!
Suroviny
- 12 listů veganských lasagní (bezvaječné)
- 400g mletého sojového masa
- 1 litr veganské bešamelové omáčky
- 1 velký plechovka krájených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 200g mraženého špenátu
- 2 lžíce olivového oleje
- 150g veganského sýra (nastrouhaného)
- Freské bylinky: bazalka, tymián, rozmarýn
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Na panvici ohřejte olivový olej a restujte nakrájenou cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte mleté sojové maso a restujte, dokud není plně vařené.
- Přimíchejte krájená rajčata, osořte a opepřete dle chuti. Povarte asi 10 minut, dokud omáčka nezeštíhne.
- Paralelně rozmrazte špenát a vymačkejte z něj vodu. Smíchejte špenát do části bešamelové omáčky.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Do pekáčku vrstvíte: Trochu rajčatové omáčky, lasagnové listy, špenát s bešamelem, mleté maso, posypeme nasekanými bylinkami a kousek nastrouhaného sýra. Opakujte dokud nejsou suroviny vyčerpány.
- Poslední vrstva by měla být bešamel s bylinkami a sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, než se povrch zazlátne.
- Před podáváním nechte lasagne chvíli odpočinout.