24. 9. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Svíčková na kelímku biograf je lahodná a originální variace tradičního českého jídla. Marinovaná hovězí svíčková se podává na kelímkovém těstě a zaručeně nadchne vaše chuťové buňky. Připravte si tento exkluzivní pokrm a dejte svému jídelníčku nový rozměr.
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 300ml zeleninového vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 100ml bílého vína
- sůl, pepř, olej na smažení
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu. Nakrájíme cibuli a česnek na jemné kousky.
- Do mísy přidáme cibuli, česnek, kmín, papriku, sůl, pepř a olej. Promícháme a přidáme na kostky nakrájenou svíčkovou.
- Dobře promícháme a necháme marinovat minimálně 2 hodiny v lednici.
- Po marinování osmahneme maso z obou stran na pánvi a pak ho přendáme do pekáče.
- Nakrájíme mrkev na kolečka a přidáme ji do pekáče k masu.
- Přilijeme vývar a bílé víno a zapečeme v troubě při 180°C asi 1,5 hodiny.
- Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáče a přidáme do omáčky smetanu, kterou jsme předem mírně zahřáli a promíchali s moukou.
- Poté omáčku povaříme a promícháme dohladka.
- Hotovou omáčkou přelijeme maso a podáváme se šťouchanými bramborami nebo houskovým knedlíkem.