21. 9. 2024
Autor: Martin Roubec
zdroj: Recepty 24/7
Oslavte speciální příležitosti s receptem na slavnostní kuře Tikka Masala, který dodá vášemu jídelníčku exotický nádech. Toto tradiční indické jídlo se vyznačuje bohatou a krémovou omáčkou s kořeněným kuřecím masem marinovaným v jogurtu a koření. Perfektní volba pro rodinnou večeři nebo pohoštění přátel. Přečtěte si krok za krokem recept a objevte, jak připravit toto oblíbené jídlo doma s běžně dostupnými ingrediencemi.iedo
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 250 ml smetany na vaření
- 200 g bílého jogurtu
- 1 plechovka (400 g) sekaných rajčat
- 1 malá cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nasekaného
- 2 lžíce garam masala
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- Koriandr nebo petržel na posypání
- Limonová šťáva podle chuti
Postup
- V míse smíchejte jogurt, 1 lžíce garam masala, kurkumu, koriandr, chilli prášek a sůl. Přidejte kuřecí kousky, promíchejte a nechte marinovat alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici.
- V hluboké pánvi na oleji restujte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a zázvor, restujte další minutu.
- Přidejte kuře z marinády a restujte, až kuře zpevní a zezlátne.
- Přidejte sekaná rajčata a zbytek garam masala. Promíchejte a nechte vařit na mírném ohni 20 minut.
- Přidejte smetanu, promíchejte a vařte dalších 10 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další smetany.
- Tuž před podáváním vmíchejte limonovou šťávu podle chuti a ozdobte koriandrem nebo petrželkou.
- Podávejte s rýží nebo naan chlebem.