14. 9. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se okouzlit křupavými falafely podávanými s lahodným hummusem. Tento tradiční středomořský pokrm z cizrny se stane skvělou volbou pro všechny milovníky orientální kuchyně. Sledujte náš recept a připravte si doma dokonalou kombinaci chutí!
Suroviny:
- 1 hrnek sušené cizrny
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje na smažení
- 1/2 citronu
- 200g naložených cizrny
- 2 lžičky tahini pasty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička olivového oleje
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme hummus. V mixéru rozmixujeme naložené cizrny, tahini pastu, mletý kmín, olivový olej, jemně nasekaný česnek, sůl a pepř. Dochutíme podle chuti.
- Cizrnu namočíme přes noc. Následující den cizrnu scedíme a dáme do mixéru spolu s cibulí, česnekem, kmínem, koriandrem, kurkumou, petrželí, solí a pepřem. Vše dobře rozmixujeme na hladké těsto.
- Z těsta vytvarujeme malé kuličky a lehce je doformujeme do tvaru placky.
- V hlubokém hrnci si rozpálíme olej a opékáme falafely dozlatova.
- Smažené falafely podáváme s hummusem a zakápneme citronovou šťávou.