9. 9. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš lahodný recept na tradiční baklavu s datlemi a vlašskými ořechy! Tato sladká a křehká pochoutka je skvělá na slavnostní příležitosti nebo jako dezert k oblíbené kávě. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si domácí baklavu plnou bohaté chuti datlí a ořechů. Vaši hosté si ji jistě oblíbí!
Suroviny
- 300 g lístkového těsta
- 200 g datlí
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ½ šálku vody
Postup
- Nejprve předehřeje troubu na 180 °C.
- Na plech vyložený pečicím papírem položíme jednu vrstvu lístkového těsta.
- Datle nakrájíme na menší kousky a společně s vlašskými ořechy smícháme s cukrem, skořicí, hřebíčkem a muškátovým oříškem.
- Tuto směs rozprostřeme na těsto v plechu.
- Na to přendáme další vrstvu lístkového těsta a opakujeme postup s datlemi a ořechy.
- Pokračujeme vrstvením, dokud nám nedojde těsto.
- Rozehřejeme máslo a potřeme jím vrchní vrstvu těsta.
- Před pečením zalijeme vodou, aby se těsto dobře propilo.
- Pak náš plech vložíme do trouby a pečeme asi 40-50 minut, dokud baklava nezezlátne.
- Po upečení necháme baklavu vychladnout a krájíme na menší kousky.