6. 9. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo íránské kuchyně s naším receptem na kuře se šafránem. Toto jednoduché a aromatické jídlo kombinuje šťavnaté kousky kuřecího masa s bohatou chutí šafránu, čerstvými bylinkami a dalšími tradičními kořením. Naučte se, jak připravit toto exotické jídlo, které zaujme každého milovníka dobrého jídla. Ideální pro speciální příležitosti nebo pro oživení vašeho týdenního jídelníčku.
Suroviny
- 4 kuřecí stehna
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/4 čajové lžičky mletého šafránu, namočeného ve 2 lžících teplé vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky mleté kurkumy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Přidejte kuřecí stehna, opečte je ze všech stran, dokud nejsou zlatě hnědé.
- Přidejte kuřecí vývar, šafrán s vodou, citronovou šťávu a kurkumu. Osolte a opepřete.
- Přiveďte k varu, poté zakryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte pokryté asi 30 minut, pak odkryjte a pečte dalších 15-20 minut, nebo až do doby, kdy je kuře plně uvařené a má krásnou barvu.
- Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.