31. 8. 2024
Autor: Stanislav Urban
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo brazilské kuchyně s receptem na Moqueca de peixe a krevety! Tento tradiční pokrm z Bahie kombinuje čerstvé ryby a krevety s výraznými chutěmi kokosového mléka a limetky, přičemž paprikové a rajčatové omáčky dodávají jídlu bohatý a pikantní základ. Perfektní volba pro zdravý a exotický oběd či večeři. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept a přeneste kus Brazílie přímo na váš stůl!
Suroviny
- 500g bílé ryby (např. treska, dorada), nakrájená na porce
- 200g krevet, oloupané
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 papriky (různé barvy), nakrájené na proužky
- 4 rajčata, nakrájená na kostky
- 1 limetka, šťáva
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce palmového oleje
- 1 svazek koriandru, nasekaný
- Sůl a černý pepř na dochucení
- Chilli papričky na dochucení (volitelné)
Postup
- Rybu i krevety okořeňte sůlí, pepřem, a pokapte limetkovou šťávou. Nechte marinovat asi 20 minut.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte palmový olej a restujte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek, papriky a chilli (pokud používáte) a smažte dalších pár minut.
- Poté přidejte rajčata a vařte, dokud se nezačnou rozpadat.
- Přilijte kokosové mléko a nechte všechno společně povařit na středním plameni asi 10 minut.
- Nakonec do hrnce přidejte rybu a krevety, promíchejte a vařte dalších 10 minut, nebo dokud ryba není uvařená.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Na závěr posypte nasekaným koriandrem.
- Podávejte teplé, ideálně s rýží nebo chlebem na nasáknutí lahodné omáčky.