25. 8. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte skvělý recept na baklavu s pistáciemi a třtinovým sirupem. Tato tradiční arabská sladkost je oblíbená pro svou křehkou strukturu a sladce kořeněnou chuť. Bon appétit!
Suroviny
- 450g listového těsta
- 200g pistácií, nasekaných
- 200g másla, rozpuštěného
- 200g cukru
- 120ml vody
- 120ml medu
- 1 lžička skořice
Postup
- Nejprve si připravíme třtinový sirup. Smícháme cukr, vodu, med a skořici v hrnci a vaříme přibližně 10 minut, dokud se cukr nerozpustí a sirup zahustí. Necháme vychladnout.
- Rozehřejeme troubu na 180°C.
- Vymažeme formu máslem a položíme do ní několik vrstev listového těsta, každou vrstvu potřeme máslem.
- Nasypané pistácie rovnoměrně rozprostřeme na těsto.
- Pokračujeme vrstvením těsta a pistácií, dokud nebudeme mít všechny suroviny spotřebované.
- Poslední vrstvu těsta potřeme zbylým máslem a pomocí ostrého nože nakrojíme na čtverce.
- Pečeme v troubě přibližně 30-35 minut, dokud baklava nezezlátne.
- Po vyndání z trouby zalijeme hotovou třtinovou směsí a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí je baklava připravena k podávání. Dobrou chuť!