23. 8. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se hýčkat lahodným pokrmem svíčkovou na smetanové omáčce. Náš recept vás provede krok za krokem, jak připravit tuto tradiční českou pochoutku. Užijte si chvíle u stolu plného chuti a vůně!
Suroviny
- 600g hovězí svíčkové
- 2 cibule
- 4 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 200g slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- 400ml hovězího vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- 100ml smetany na vaření
- olej na smažení
- sůl, pepř, kmín
Postup
- Svíčkovou nakrájejte na plátky a osolte, opepřete, pokryjte kmínem a nechte odpočívat.
- Cibuli, mrkev a česnek nakrájejte na menší kousky. Na pánvi orestujte cibuli a česnek, přidejte nakrájenou slaninu a mrkev a osmahněte.
- Přidejte k zelenině hladkou mouku a promíchejte. Přilijte hovězí vývar a vařte do zhoustnutí.
- Pak omáčku rozmixujte a přidejte smetanu ke šlehání. Vařte ještě chvíli a ochutnejte.
- Na pánvi osmažte plátky svíčkové dozlatova. Můžete je osolit a opepřit podle chuti.
- Smetanovou omáčku podávejte ke svíčkové s knedlíkem nebo domácími houskovými knedlíky.