9. 8. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční českou kulajdu s vejcem a smetanou. Tato lahodná polévka je plná chuti a dokonale zahřeje v chladných dnech. S několika jednoduchými kroky si můžete připravit skvělou domácí verzi této oblíbené pokrmu. Přidání vejce a špetky smetany dodává kulajdě dokonalou krémovost a chuťovou lahůdku. Buďte svým kuchařským uměním pyšní a uvařte si tento fantastický recept ještě dnes!
Suroviny
- 750g brambor
- 1 cibule
- 1l zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200ml smetany ke šlehání
- 4 vařená vejce
- kopr a petržel na dochucení
- sůl a pepř
Postup
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na másle ve vyšší hrnci.
- Přidáme nakrájené brambory a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme do měkka.
- V malé pánvi si připravíme jíšku z másla a mouky. Přidáme do polévky a krátce povaříme.
- Přilijeme smetanu ke šlehání a necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.
- Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Po uvaření polévku rozmixujeme dohladka.
- Podáváme s plátky vejce a posypeme posekaným koprem a petrželkou.