5. 8. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný recept na domácí falafel s lahodnou hummusovou omáčkou, která osvěží vaše chuťové buňky. Naučte se připravit tento tradiční středomořský pokrm, který bude skvělou volbou pro vegetariány i všechny milovníky chutného jídla. S přesnými postupy a ingrediencemi vám bude příprava falafelu s hummusovou omáčkou hladce jít. Navštivte náš blog a objevte další inspirativní recepty!
Suroviny
- 1 konzerva cizrny (400g)
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 hrnku nasekané petržele
- 1/2 hrnku nasekané máty
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce olivového oleje
- Na hummusovou omáčku:
- 1 konzerva cizrny (400g), sceděná a propláchnutá
- 2 lžíce tahini pasty
- 1 limetka, šťáva
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na začátek předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
- V mixéru smícháme cizrnu, cibuli, česnek, kmín, koriandr, papriku, petržel, mámu, sůl, pepř, prášek do pečiva a olivový olej.
- Mixujeme, dokud z ingrediencí nevytvoříme tuhou pastu.
- Ze směsi tvarujeme malé kuličky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Pékáme falafel v troubě asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatě hnědé a propečené.
- Mezitím si připravíme hummusovou omáčku. V mixéru smícháme cizrnu, tahini pastu, šťávu z limetky, olivový olej, česnek, sůl a pepř.
- Omáčku ochutíme a případně přidáme více soli nebo limetkové šťávy.
- Smažené falafel podáváme s hummusovou omáčkou a můžeme ozdobit nasekanou petrželí nebo mámou.