2. 8. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Sezónní zelné rolky plněné lahodnou směsí rýže a mletého masa. Tento tradiční český recept je skvělým způsobem, jak využít sezonní zelí a připravit lahodné a syté jídlo pro celou rodinu. Vyzkoušejte tuto jednoduchou a chutnou variaci na tradiční zeleninové rolky a určitě nebudete litovat!
Suroviny
- 300g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 hrnek rýže
- 1 hlávka zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 lžíce oleje
- sůl, pepř, koření dle chuti
Postup
- Na pánvi si orestujeme na oleji najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme mleté maso a osmažíme dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme oblíbené koření.
- Přidáme umytou a na jemné proužky nakrájenou rýži a zalijeme vodou tak, aby byla všechna rýže ponořená.
- Pod pokličkou dusíme do měkká rýže. Případně dolijeme vodu.
- Mezitím si připravíme zelí – listy odebíráme a chvíli na pánvi spaříme.
- Na každý list zelí naklademe porci masové směsi s rýží a zabalíme do rolky.
- Rolky poklademe do pekáčku, zalijeme rajčaty, osolíme, opepříme a zapékáme v troubě při 180°C asi 30-40 minut.
- Podáváme s čerstvou nasekanou petrželkou nebo křupavým pečivem.