29. 7. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodnou kulajdu s houbami a vejcem receptu, který zaujme nejen milovníky tradiční české kuchyně. Tato krémová polévka plná chutí je ideální pro chladné dny a je snadná k přípravě. Zpestřete svůj jídelníček tímto lahodným pokrmem plným sezónních ingrediencí.
Suroviny
- 500 g hub (např. žampióny, lišky)
- 2 středně velké brambory
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 400 ml vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř
- kopr a petrželka na ozdobu
Postup
- Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájené houby. Přidáme nakrájené brambory, hladkou mouku, kmín a majoránku a zalijeme vývarem.
- Vše vaříme do měkka a pak rozmixujeme na kaši. Přilijeme smetanu aolehce zahřejeme. Smetanu nesmíme přivedat k varu, jinak se nám srazí.
- Přidáme vypeckovaná vejce, osolenou smetanu ke šlehání s 2 žloutky a odtužený ocet. Posypeme nasekaným koprem a petrželkou.