28. 7. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento originální recept na bouillabaisse s pestem aioli, klasickým francouzským rybím pokrmem plným chuti. Pestem aioli dodáte jemnou a bohatou omáčku plnou česneku, která skvěle doplní aroma rybího vývaru a čerstvých mořských plodů. Nechte se unést tímto lahodným pokrmem plným francouzského šarmu a lahodných chutí.
Suroviny
- 500 g různých druhů mořských ryb (např. platýs, mořský vlk, treska)
- 300 g mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 250 ml bílého vína
- 400 ml rybího vývaru
- olivový olej
- petrželka
- safrán
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený česnek.
- Přidáme na kostky nakrájená rajčata a dusíme, dokud se rajčata nerozpustí.
- Přidáme mořské ryby a plody, zalijeme bílým vínem a rybím vývarem.
- Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme safrán a necháme vařit asi 20 minut.
- Hotovou bouillabaisse podáváme posypanou nasekanou petrželkou a s pestem aioli.