11. 7. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční dezert z Orientu – baklava s datlemi je sladkým lákadlem pro milovníky orientální kuchyně. Lehce křehký těsto plné rozinek a nasekaných datlí zalité medem a skořicí je poctou chuťovým bujarům. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a připravte si lahodnou baklavu s datlemi doma!
Suroviny:
- 400g listového cesta
- 200g horkých vyloupaných datlí
- 200g mletých vlašských ořechů
- 150g másla
- 150g cukru
- 1 lžička skořice
Postup:
- Nejprve rozpusťte máslo ve vhodném hrnci a přidejte do něj rozemnuté datle, cukr a skořici.
- V další misce smíchejte mleté ořechy.
- Natřete pekáč máslem a vyložte ho první vrstvou listového cesta.
- Po cestě rovnoměrně rozetřete vrstvu ořechové směsi.
- Pokračujte v pokládání dalších vrstev cesta a ořechů, dokud nenaplníte celý pekáč.
- Na závěr zakončete poslední vrstvou cesta a na ni nalijte zbylou rozpuštěnou směs datlí.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30-40 minut, dokud neztvrdne těsto a nezezlátne.
- Nechte baklavu zdatlidů vychladnout a podávejte ji teplou nebo studenou.