22. 6. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tento recept na lahodnou bouillabaisse rybí polévku s křupavými crostini. Skvělá kombinace čerstvých ryb, zeleniny a koření vám zaručí jedinečný chuťový zážitek. Připravte si tento tradiční francouzský pokrm a užijte si ho naplno!
Suroviny
- 500g směsi mořských ryb (např. treska, platýs, losos)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 špetka safránu
- 1/2 sklenice bílého vína
- 1 lžička rajčatového protlaku
- Sůl, pepř
- Olivový olej
- Bageta na crostini
Postup
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm na drobné kousky nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek.
- Přidáme na kostky nakrájená rajčata a necháme je chvilku restovat.
- Přidáme nakrájené ryby, tymián, rozmarýn a safrán a krátce restujeme.
- Zalijeme bílým vínem a přidáme rajčatový protlak. Dusíme do měkkého.
- Pokud je polévka příliš hustá, doplňujeme vodou nebo vývarem. Osolíme a okořeníme podle chuti.
- Pokud chceme, můžeme přidat také případné mořské plody (krevety, mušle).
- Mezitím si nakrájíme bagetu na plátky, které osmažíme na pánvi s olivovým olejem do zlatova – vzniknou crostini.
- Polévku podáváme s crostini a můžeme ozdobit plátky citronu a nasekanou petrželkou.