21. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční českou polévku Kulajda s vejci. Tato lahodná a sýrová polévka je ideální na zahřátí v chladných dnech. S jednoduchými ingrediencemi a rychlým postupem přípravy se tento recept stane vaším oblíbeným jídlem. S koktejlovými vejci a bramborami bude tato Kulajda oslavou chuti. Užijte si tradiční českou kuchyni doma a překvapte své blízké tímto lahodným pokrmem.
Suroviny
- 1 litr zeleninového vývaru
- 4 brambory
- 1 cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 hrst sušených hub
- 4 vejce
- máslo
- kopr nebo petržel (na dochucení)
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozpuť máslo a orestuj na něm nakrájenou cibuli.
- Přidej na kostky pokrájené brambory a nech chvíli restovat.
- Přilij zeleninový vývar a nech vařit, dokud brambory nezměknou.
- Přidej sušené houby a nech vařit ještě cca 5 minut.
- Přidej smetanu a promíchej.
- Osol, opepři a přidej nasekaný kopr nebo petržel.
- V dalším hrnci uvař vejce natvrdo. Oloupej je a nakrájej na čtvrtky.
- Hotovou kulajdu rozděl do talířů a do každého přidej čtvrtku uvařeného vejce.
- Poškozenvejší vpíjej ba vychucnější. Podávej s chlebem nebo houskovým knedlíkem.