21. 6. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na zeleninově kořeněnou rýži s hráškem. Tento jednoduchý a zdravý pokrm je plný chutí a vitamínů, které potěší vaše chuťové buňky i vaše tělo. S trochou práce a skvělých surovin můžete připravit výtečnou večeři nebo přílohu. Zkuste tento recept ještě dnes a pochutnejte si na lahodné kombinaci zeleniny a rýže.
Suroviny
- 1 šálek bílé rýže
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 hrst mražených hrášků
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mleté koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidáme nakrájenou mrkev a zelenou papriku a restujeme asi 5 minut.
- Přisypeme rýži a promícháme s kořením (kurkuma, koriandr, kmín, sůl, pepř).
- Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Poté snížíme plamen a necháme rýži dusit 15-20 minut, dokud nebude měkká a voda vypařená.
- Přidáme hrášek a necháme vařit dalších pár minut, dokud hrášek nezměkne.
- Po dokončení podáváme zeleninovou kořeněnou rýži s hráškem teplou jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo.