21. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na lepší baklavu s oříšky, která vám rozhodně umocní chuťové pohár. Naučte se, jak připravit tradiční orientální sladkost s křehkými vrstvami těsta a lahodnou oříškovou náplní. S touto recepturou si doma můžete vychutnat dokonalou chuť a vůni této lahodné pochoutky. Buďte kuchařem ve vlastní kuchyni a nechte se unést vůní Orientu!
Suroviny
- 450 g plátkového lístkového těsta
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g mletých lískových ořechů
- 150 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky hřebíčku
- 250 ml vody
- 200 g medu
Postup
- Nejprve rozehřejte troubu na 180°C.
- Smíchejte mleté ořechy, cukr, skořici a hřebíček.
- Roztavte máslo a postupně ho vmíchejte do směsi s ořechy.
- Na plech vyložený pečicím papírem položte 4 pláty těsta, každý potřete máslem a náplní s ořechy.
- Pokračujte takto, dokud nedosáhnete požadované výšky.
- Zbylá pláty těsta nakrájejte na menší kousky a vrstvění zakončete jimi. Potěpte je máslem.
- Pečte v troubě asi 30 minut, dokud těsto nezhnědne a ořechová vrstva neztuhne.
- Mezitím si připravte sirup smícháním vody a medu a přiveďte k varu. Poté vařte asi 5 minut.
- Hotovou baklavu zalijte horkým sirupem a nechte ji vychladnout alespoň 4 hodiny.
- Poté můžete baklavu krájet na čtverečky nebo plátky a podávat.