20. 6. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Nechte se okouzlit lahodným receptem na zapečený květák s pikantní křenovou omáčkou. Tento jednoduchý a zdravý pokrm je skvělou volbou pro vegetariány i milovníky křenové chuti. Sledujte naše kroky a připravte si lahodný zapečený květák s křenovou omáčkou snadno doma!
Suroviny:
- 1 ks květák
- 100g strouhaného sýra
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400ml mléka
- 1 lžička křenové hořčice
- sůl, pepř
Postup:
- Květák očistíme a rozdělíme na menší růžičky.
- Vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme cca 5 minut, dokud květák nezměkne.
- Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo a vmícháme hladkou mouku, necháme lehce zpěnit.
- Pak postupně přilijeme mléko za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidáme křenovou hořčici a osolíme a opepříme podle chuti.
- Upečený květák vložíme do zapékací mísy, zalijeme křenovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.
- Zapékáme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut, dokud sýr nezezlátne.
- Hotové jídlo podáváme teplé jako hlavní chod.