19. 6. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Houbový guláš s brambory je lahodná a sýtá chuťová kombinace, která rozzáří vaši jídelníček. Tento tradiční český recept je plný aromatických hub, dochucený svěžími bylinkami a jemnými kořeněnými brambory. Ideální pokrm pro chladné podzimní dny! Sledujte náš jednoduchý recept a užijte si houbový guláš s brambory plný chuti a esencí!
Suroviny:
- 500g čerstvých hub (šampióny, žampióny, lišky)
- 2 cibule
- 3 středně velké brambory
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce koření na guláš
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 750ml zeleninového vývaru
- 200ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
- petržel na ozdobu
Postup:
- Oloupeme a nakrájíme cibuli a brambory na drobné kousky.
- Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a brambory dozlatova.
- Přidáme houby a restujeme je spolu s cibulí a brambory asi 5 minut.
- Přidáme mouku a koření na guláš a restujeme další 2 minuty.
- Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit asi 15 minut.
- Přilijeme smetanu, zamícháme a necháme provařit dalších 5 minut.
- Přidáme majoránku, sladkou papriku a kmín, osolíme a opepříme podle chuti.
- Podáváme posypané nasekanou petrželí.